16 March 2017

BUBUR ALA NASI GORENG BABY 10 BULAN

Bubur Nasi Goreng Baby 10 bulan πŸ‘ΆπŸΌ

Assalamualaikum semua,

Harini Yaya nak share laa cara buat bubur baby yang Zafran suka. Sekarang ni pandai dah memilih makanan. Tak nak bubur yang rebus2 mcm tu jee. Nak bertumis bertumbuk guna lesung batuuu beb πŸ˜…. Gigih laaa mama menumbuk 
Image may contain: 1 person, stripes, baby and closeup
padan muka mama hahaha

Resepinyaa mudah je, tapi memang dia lajuu je makan berbanding campak karot dan ikan bilis dalam bubur nasi cmtu je.. Mmg sloww je makan πŸ˜ž

Image may contain: 1 person


Image may contain: food
ini gambar bubur nasi labu. hahahaa bubur nasi goreng lupa nak snap huhu

Resepi Bubur Nasi Goreng versi baby 
-Beras
-Karot
-Kentang
-Ikan bilis
-Bawang putih dan merah
-Minyak Olive oil for baby

Cara cara nak masak mudah je tp agak leceh

-Beras ni Yaya dah rendam semalaman dalam freezer supaya cepat masak dan tekstur lagi hancur ( ikut cara kt fb) memang senang !!

-Kemudian, tumbuk ikan bilis+bawang merah +bawang putih sehingga lumat

-Lepas tuu tumis cm biasa bahan yang ditumbuk td dgn minyak olive utk baby

-Then dah tumis masukkan air secukupnyaaa then masukkan karot +kentang or sayur yg sesuai sampaiii empuk..potong kecik2 dan halus2

-Agak2 dah mendidih baru masukkan beras yang dah beku td..tambah air kalau perlu ..ikut kesesuaian

-Pastuuu biar laa bubur mendidih sehingga masak

Sure baby korang akan nak makan bertambah2 πŸ’ͺπŸ»πŸ˜‹πŸ˜‹

Lepas tu baby tidur posing cam ni sebab kenyang kebahagiaannnnnn

Image may contain: one or more people, people sitting, living room and indoor



1 comment:

  1. ya Allah. saya yang bukan baby pun rasa nak makan. hahahaha

    ReplyDelete

komen anda begitu berharga~ ^__^