23 November 2011

"contest malu tapi mahu by eka kaka"

kalau nak baca syarat-syarat penyertaan semua bolehla klik banner so comel kaka kat atas ni.

ok2 memula sekali  saya nak masuk contest ni sebab nak bagi sokongan pada rakan blogger saya ni iaitu kaka.hehehe budak ni rajin komen blog saya. so apa salahnyaaa saya join kan. menang rezeki kalau tak menang adalah rezeki lain kan.

yang kedua saya tak tahu la gambar saya ni kena konsep malu tapi mahu ke tak. sebabnya puas godek gambar lama- lama.gambar tahun lepas rasanyee ni. rasanya ni je gambar yang nampak malu. hahaha yang lain tak tahu maluuuu..

so lets start!



Rasa malu adalah sifat yang mulia. 


Sesungguhnya malu itu sebagian dari iman


Malu Adalah Mahkota Kemuliaan Wanita

tapi kat mana tangg mahunyee? ntahhh.. malu nak tunjuk muka berjerawat tapi mahu nak jadi model.haaaa boleyyyy. hahahaha..ntah pape. sebenarnyaa saya pun konfius maksud malu ni apee..so guggle la kat wiki japp hehehe demi nak dapatkan feel malu tuuu..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Malu adalah satu perasaan negatif yang timbul dalam diri seseorang akibat daripada kesedaran diri mengenai perlakuan tidak senonoh yang dilakukan oleh dirinya sendiri. Setiap orang yang normal mempunyai perasaan malu. Tetapi setiap masyarakat mempunyai pandangan yang berbeza mengenai malu. Sehubungan itu, pendapat mengenai apa yang dimaksudkan malu, apa yang mendatangkan malu serta tindakan yang harus untuk mengatasi perasaan malu berbeza-beza dari satu masyarakat ke satu masyarakat yang lain. Ini adalah kerana dalam konsep malu dan segan ini sebenarnya terkandung satu sisitem nilai dan kepercayaan sesebuah masyarakat itu.


Malu dalam masyarakat Melayu  mempunyai 3 lapis pengertian, iaitu:


  • Malu Sebagai Perasaan
  • Malu Sebagai Tanda Harga Diri
  • Malu Sebagai Fungsi Kawalan Sosial
peeerghh semangat beb masuk contest.siap cari definisi malu lagi..tapi definisi mahu tak de pulak.hahaha. melampauuu kan..yang pentinggggg makhluk bawah ni memang pemaluuuuu.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



domo malu laaa kak kaka! ahahah..



ok yang malang kena tag ngan yaya ialah
syisyi mania
khalila
merle

ok dah siapp.baiiiii

3 comments:

  1. hamboi3..cantek2 nye pic yaya..pening kaka nak pilih nie..hehe..thanks sudi join n gut luck dear :))

    ReplyDelete
  2. ahahaa.. sian domo kun... time kasih tag saye yaya ^_^. insyaAllah sy join. hehe

    ReplyDelete

komen anda begitu berharga~ ^__^