24 October 2011

resepi puding roti with kismis and chocolate chiposs ^_^

Salam,

waaaa ramai gak yang berminat dengan puding roti kampung saya. hahaha effect gambar tu penting. tapi orang dah tanya resepi kita kena lag kongsi kan. bak kata orang kampung sharing is loving. ni orang kampung saya laaa selalu cakap. tak tau lah kampung korangg kan.



resepinya mudah je.mula-mula sediakannn

10 keping roti (terpulang nak guna roti butterscoth lagi ok n sedap)
5-6 biji telur
2 cawan susu cair / susu full krim (terpulang)
1 cawan gula
1 sudu esen vanilla
butter
coklat chip
brown sugar
kismis


cara nak buat mudah je

-putarkan telur,susu,gula,esen vanilla
-susun roti tapi sebelum tu sapu butter skit dlm bekas
-rendamkan roti dengan hasil putaran telur,susu gula and esen vanilla td
-rendam selama 45 minit, sejam lagi baik.(kalau tak sabar mcm saya 45 minit je)
-lepas rendam tu before nak masuk oven taburkan kismis, brown sugar n coklat chips sesedap rasa
-kalau nak lagi nampak menarik letak butter skit atas tu, masa bakar akn nmpk lagi yummyyyyy
-panaskan oven terlebih dahulu
-bakar selama 30 minit dan 160 darjah
-SELAMAT MENCUBA!

sos untuk puding
-1 tin susu cair
-gula
-tepung jagung
-esen vanilla
-garam
-kuning telur

-masukkan semua bahan dalam periuk,saya tak reti nak bagi sukatan sebab saya pakai letak je semua ni. buatnyaaa senang je ikut rasa lidah. gula tu ada yang suka manis letak la banyak, tapi kalau esen vanilla tu kalau suka rasa vanilla letak la bnyk gak..garam hanya secubit utk bg lemak.tepung jagung utk pekatkan sos, kuning telur utk penyedappp. so masa masak tu seimbangkan bahan-bahan...takut nak bg sukatan nanti tak menjadi lak. so pandai-pandai laaa yeee~

4 comments:

  1. marbeless gitu.. tolong buat bole? haha ok mengada..yelah nati org try sendri kat umah. ;)

    ReplyDelete
  2. ade lg x? dpt sepotong jd la.. haha :)

    ReplyDelete

komen anda begitu berharga~ ^__^