01 February 2011

asik tayang j.co donut la, macarons la, pizza la. kuih talam ubi ni sapa nak tayang?

Assalamualaikum,

ooopss jangan theraseeee..aku pun buat benda yang sama. asik nak popularkan makanan barat je. donut la. pizza la. macarons la. aku lah tu. bangga sangat dengan makanan-makanan tu. sampai kan aku terlupa kita yang hidup kat timur ni lagi banyak kuih yang sedap. cuma tak mendapat tempat untuk publisiti. hehe.

kalau pergi luar negara kita bangga dengan makanan Malaysia. rindulah nak makan nasi lemak. teh tarik. roti canai. tapi kita yang duk kat Malaysia ni terlupa pula ada kat Malaysia sebab makanan yang kebaratan terlampau banyak. tapi tak salah pun. aku pun dalam kalangan yang sama.

takdenyeee tiba-tiba perut ni nak mengidam nasi lemak ke. Mcd tuuuuu jugak yang aku idamkan. see aku sendiri selera orang putih. hhaha dah la muka gelap! haaaiip.

pasal talam ubi tuu. eh korang kenal ke kuih talam ubi ni? entah-entah nama talam ubi pun tak pernah dengar. sah la... meh la aku tunjuk sikit cik talam ubi ni.
credit to mr.google

inilah rupa kuih talam ubi tuh. sedap wooo. aku suka gak kuih talam-talam ni .tapi kalau kuih TALAM DUA MUKA aku tak suka. hahaha. walaupun orang cakap kuih tradisional ini banyak bersantan. tapi janganlah makan selalu. sebulan sekali ke okay la. kalau pizza,donut tu pun jangan makan selalu. sama je khasiat lemaknyaa. tak percaya????? lepas makan terus pergi timbang. ukurlah keberatan badan anda (mcm iklan garnier)

picture credit to google

aku suka gak kuih ni. bukan sebab kaler dia pink ek! tapi sebab rasa kelemakan dia tuh..asyikkkk. ni yang semangat berkobar-kobar nak try buat ni. orang cakap senang je buat kuih tradisional ni. tapi aku tengok cam susah je. haaa ini lagi satu tips pikat  mak mentua. silalah pandai-pandai kan diri buat kuih tradisional ni. tak rugi beb.

p/s : otak aku tengah berfikir. iaitu kretif la orang dulu-dulu buat kuih. 

16 comments:

  1. wah , sy skong ngan cik yaya .. kueh talam wane pink uh , feveret sy .. mmg sdap .. :)

    ReplyDelete
  2. tu la psl,asyik agung2 kn benda lain,kuih warisan sendiri pn tak kenal..hahah

    ReplyDelete
  3. klu mkn kuih tu mesti mkn setingkat2..ehehe..layan ooo!!

    ReplyDelete
  4. tetiba rasa teringin nk mkn kuih2 ni

    ReplyDelete
  5. seriously post ni bt aku rasa mcm ehh ha'ah la kan. haha. good job :)

    ReplyDelete
  6. pergh...lame gile xmkn kueh tradisional neyh
    neyh wat nakg pasar mlm cri
    ^_^

    ReplyDelete
  7. @Cik Ila

    btol2!! kita kena martabatkan kuih tradisional!

    ReplyDelete
  8. rasa lemak kuih ni memang mantap..
    aku pon suka...hehe..

    ReplyDelete
  9. ohh men ! suke giler dengan kuih lapis tuh. giler sodapp !

    ReplyDelete

komen anda begitu berharga~ ^__^