30 November 2010

.tips kepada yang takut pakai contact lense.

muka first time pakai contact lense.

Salam semua.
sebenarnya aku ada satu masalah la. nak tahu tak apa masalah yang sering membelenggu diri aku tiap kali nak start tulis entry kat blog ni mesti ada satu masalah huhu. iaitu aku tak tahu nak mulakan ayat. kalau korang perasan la ayat aku mesti nampak bodoh-bodoh je tiap kali nak start entry. haahahah..hari ni terpaksa buat pengakuan setelah lama terpendam baruku sedar aku ada sindrom buat pendahuluan karangan.hahhaha. tapi bila dah part isi-isi tuh mmg power la. macam nak tercabut jari menaip. hahaha. berapa banyak kali ' hahahha' da..huh!

ada follower aku yang comel tanya macamana nak pakai contact lense? takut lah. tak berani lah. bila saya tengok contact lense macam nampak hantu. hehe yang ni tipu jek. dia mayb takut jek. sebenarnya aku pun takut gak dulu. mula-mula pakai contact lense pun lepas menang contest kat blog cpm. contest mata terburuk. hahaha tu yang dapat contact lense tuh. alhamdulillah.

dan disebabkan hadiahnya contact lense so aku kena lah pakai kan. nak jugak tengok mata ala korea tak. hahaha sengal.

so saya nak beri tips sikit la kpd yang takut tu..jangan taku-takut. dulu saya nak pakai contact lense pun ambil masa 30 minit. sebab takut nak letak dalam mata ni. tapi saya beranikan juga.

berani
nak pakai contact lense kenalah berani banyak. sebab banyak risiko pakai contact lense ni boleh kena infections. bahaya tau boleh buat mata kita berlendir-lendir. berselaput dan merah-merah .

rajin
kalau nak pakai contact lense ni kena rajin. rajin cuci contact lense. jangan malas-malas nak rendam. rendam kne ade timingnya.kalau tak cukup rendam so bahaya.

pembersih.
kenapa saya cakap pkai contact lense kena pembersih. sebab nak pakai contact lense ni kena penjagaan yang rumit.sebenarnya tak lah rumit mana pun. sebelum pakai kena cuci ,selepas cuci kena pakai, kena rendam. tak lah rumit pun.hahaha

kepada yang nak pakai mekap silalah pakai contact lense terlebih dahulu. kalau tak korang jadi macam aku dulu. masa mula-mula pakai contact lense menangis-nagis then habis segala smokey eyes aku.jadilah monkey eyes.hahahha.

tengok sekarang saya dah yakin pakai contact lense..senyum pun dah macam ape jek.haah 

kalau bab nak pakai contact lense tu ada jugak caranya.so aku search kat utube je lah. ak tak reti nak rakam-rakam video ni.kang korang terkejut lak tengok aku beraksi.hahha

puas aku cari video yang kurang bercakap. tension aku tengok yang banyak bercakap pakai contact lense pun sempat tonyoh2 hidung lagi. geli aku.

             

credit to youtube!


 

5 comments:

  1. tq yaya sbb buat entry tu...mmg akak takut tul tgk dia keluarkan lense tu...nantilah akak cuba gak...hehe

    ReplyDelete
  2. haha..mmg first time nak pakai takut..nak bukak mata pun tak boleh...
    kalau nak info lebih tanya la optometrist masa korang beli c.lens tu

    ReplyDelete
  3. cntik...nk try lah..sy pon mule2 tkt nk pki cntct lense sb rmi yg kata nnti kne kanser tp tu klu xikt syarat nye la kan..jd mse mule2 sy pki bln 6 sb terpaksa msetu nk kwin jd xkn pengantin nk pki spec kn..hehe so nmpk buruk nnti jd sy gigihkn jg tuk pki cntct lense alhamdulillah xde pe2..tp igt nk try yg cm cik yaya pki ni nmpk galak matanya i like..hehe

    ReplyDelete
  4. bukan takut tapi entahlah saja tak nak pakai

    ReplyDelete
  5. membantu ! thnks :P
    tapi tapi , sakit tak ?

    ReplyDelete

komen anda begitu berharga~ ^__^