05 November 2010

.4 makanan yang dilarang untuk bakal pengantin.

kredit to abg google!

 salam.

hye happy deepavali semua. hehe. seperti biasa saya masih tak buat apa-apa harini. exam lagi 4 paper. sangat tenat. tapi saya sangat tenang sebab saya tak study lagi. so tekanan belum ada. hehe.
hari ni nak kongsi skit la email yang saya dapat dari kawan saya.

saya pun baru tau benda ni. kalau ada yang dah tau baguslah. tapi tetap nak share. ilmu yang ada jangan disimpan

ni artikel yang saya dapat. sila baca dan fahami la.


RASULULLAH S.A.W.. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telah menceritakan :"Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya .

Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian maka Allah mengeluarkan tujuh puluh (70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :-




1. Susu
2. Cuka
3. Coriander (Ketumbar)
4. Apple Masam



 Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?"Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak.

"Saidina Ali r.a ! bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan) ."Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna.

Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran .Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya.

""WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."

dah baca kan. haaaa ape lagi kpb bride to be tu jagalah pemakanan anda. kita dah tahu benda ni so tolonglah sebarkan untuk kesejahteraan semua. moga anda semua faham dan amalkan. whoaaa da macam ustazah hidayah la pulak saya ni. saya hanya copy email ni dan kongsikan kepada semua. hope korang faham la ye wahai wanita-wanita di luar sana.



haaa ni ape motif tangkap gambar mulut senget? macam muka bakal pengantin x? tak korang cakap!!! xpe bukan bakal pengantin pon ttp xnk makan 4 mkann di atas..supaya senang...^_^


 

2 comments:

komen anda begitu berharga~ ^__^