13 June 2010

bagaimana saya boleh hilang 8kg dulu.

Salam.

sebelum saya cerita saya nak cakap ini REALITI bukan PUBLISITI.^_^
kabare sume. hehe. harini tade entri banyak-banyak eh. satu je cukup jangan tamak-tamak okey.mesti ramai nak  gelojoh je nak baca entri saya ni bila cakap 8 kg hilang. eleh belagak pulak kan orang lain hilang 20kg rileks je kan. ok la nak cerita la sikit pasal kehilangan 8 kg ni bukan sengaja tapi dengan usaha.

bukanya sakit leh tiba-tiba hilang 8 kg bukan....saya seorang yang amat susah nak turun berat badan.tp nak naik tak payah disuruh mencanak-canak naik. sedih tau.

before this da macam-macam saya buat. hehehe yeyeeee je da macam sedangkan masa tuh tak serius pun kan. main-main je. tapi satu la saya nak cakap kalau nak diet elakkan la nasi..roti..n fast food mmg sure la korang akan turun berat badan mmg itu yang saya buat masa saya diet dulu.

betoolllll...ada yang cakap kena makan nasi juga sikit tapi dalam kuantiti yang sikit. owh no saya tak mau percaya benda itu sebab msti orang yg kurus buat statement tu.mmg la ko  da kurus makan nasi sikit tade effect pape pun. bagi saya yang gemuk nie.omaigod susah nak percaya

masa saya mula-mula diet saya makan gak roti sebab konon nak bagi tenaga la. tapi hampeh..berat tamoo turun-turun pun. makan roti gandum pun sama je saya rasa. tak rasa ringan lagi badan nie.so kalau nak diet kurangkanlah makan roti saya tak suruh ikut cara saya diet tapi kalau rasa nak berat turun cepat sikit janganlah makan.

ok sekarang saya nak tunjukkan la skit perjalanan diet saya beberapa bulan yang lepas

6.30   pagi     - buat sit up dalam 20 kali
7.00  pagi     -  minum susu dengan oat
10.00 pagi     - makan buah
12.00 tghari   - beli lauk je ikan n sayur je gulai elakkan
6.00  petang  - jogging.saya lari 5 pusingan track 400m tanpa henti ,turun naik tangga,lompat bintang and sit
                       up 50 kali  tiap-tiap hari
7.00  petang  - makan kuih or benda yang berat sikit like biskut ke
                       sebelum tido sayan akan minum susu lagi dan buat sit up 20 kali

pheww penat kan perjalanan diet saya. masa mula-mula memang penat sangat-sangat. rasa nak menangis pun ada bila lari 5 round tuh. tapi saya ada kawan yang beri semangat kat saya masa diet ni. mia namanya. dia yang banyak beri semangat kat saya termasuklah incik enol. banyak beri sokongan.yang penting jangan putus asa. sekarang saya dah putus asa sikit sebab terlalu banyak godaan. insyaallah sem depan saya nak start balik diet.

ada satu perubahan pada diri saya bila saya start diet. dulu saya benci sangat dengan mesin penimbang. sebab saya rasa benda tu menipu saya. huhuhu. berat amat menyeramkan bila timbang. saya siap kena tarik2  ngan incik enol bila nak timbang berat. sanggup lari tamau timbang berat. sebab takut sangat. tapi.tapi tapi sekarang benda tu macam kawan saya dah hehe pantang g tesco masti nak timbang. dan masa inilah 20 sen amat penting bila keluar. sebab saya mau timbang berat

ok la tamoo cite panjang-panjang dah nnti korang malas baca lak nnti saya cerita lagi la kalau ada tips-tips yang tertinggal. saya nak cerita macam-macam tapi masa tak mengizinkan la.

p/s: pasni saya nak cerita cara untuk aim turun brt badan dan perubahan lain.

    

8 comments:

  1. inspiring..
    i'm having the same battle last time..

    ReplyDelete
  2. dah lama tak turun berat, makin naik adela. huhu

    ReplyDelete
  3. tahniah..mesti mantap dah berat bdan sekarang ni kan

    ReplyDelete
  4. salam yaya~

    hehhe... selamat berjaya dlm menghadapi godaan dlm berdiet nie... :)

    sy pun ngah berusaha berdiet... :p

    ReplyDelete
  5. nak ikutlah diet yaya!badan ngah naik nih!

    anyway lolipop atas tu sangat menarik,cantik header!

    ReplyDelete
  6. nur sarah :hehe..mmg la brt kita susah nak turun

    zuriey : mantap? erk turun 8kg xde effect pape pun kt bdn saya nie

    LP LUM : huhu...thanks

    helena : bgus2 cik hel kalo larat ikotlah kalo x jgn..thanks!

    ReplyDelete
  7. wah wah dia.... 8kg tuu...

    ReplyDelete

komen anda begitu berharga~ ^__^