14 May 2010

.hati-hati teknik penipuan di China.

Salam
Harini yaya nak kongsi la ngan korang sume satu email ni. mayb ada yang dah baca dan ada yang belum.so sapa-sapa yang tamo kena tipu dengan cina-cina ini baca la dari awal sampai habis.


Salah satu teknik penipuan di China dan telah berlaku di malaysia. 
Terdapat berbagai kategori handphone di China (original, good copy, bad copy and handphone besi).
Seorang kawan businesman handphone (Cina Malaysia) tertipu dengan pembekal di sana. Beliau membeli iPhone good copy 1 kontena, tapi half of kontena datang hanphone besi ....
Luaran nampak cantik dan berat pun sama dengan yg original, tapi dalamnya hanya ada besi.

Yg ada besi kat dalam tu...langsung tak leh guna. Masa dia tunjuk kat kita yg betul, bila kita beli, dia tukar la, ambil yg baru, konon nya la. Kes ni byk juga jadi kat malaysia terutama masa "handphone carnival". Ramai dah yg terkena. Toke cina tu cakap dia terpaksa tipu kita semula untuk cover dia punya loses.

Ada few people dah kena masa "handphone carnival" kat jalan jelatek setiawangsa few weeks ago. Dia jual handphone ni masa last day carnival, buy 1 free 1 (rm300 only). So, dinasihatkan jgn beli apa-apa handphone di karnival jalanan, belilah di kedai handphone biasa.



So dah habis bace.huhu jaat kan. haritu pun yaya ada terniat nak beli iphone tu mane taknye cover punye la sebijik tapi bila fikir2 balik amatlah tidak logik kan..nak tipu i konon..pirahh..hahaha..contohnya mcm kwn2 yaya beli la..luar mcm sony yang harge  rm1000++ but dalam hampeh..cm CSL je bila tangkap gambar tak cantik lansung..speaker pun hancur..tapi masalahnya dyorang dah tau..beli gak..nak bergaya pun pasal la kan..heee..hak masing2 la..beli berhemah..


p/s: masti ada yang nak ckp 'alaaa dah lame la benda nie..dah berzaman aku tau..kecoh r minah nie.." then saya nak jawab balik..hey! aku punye pasallah..sibuk! ^_^

1 comment:

  1. salam~

    hehehe... sy xpkai iphone sebab xmampu.. jd sy beli samsung aje.,. lebih murah dan mudah nak guna... :D

    apa pun thanx ya sebab sudi berkongsi maklumat walaupun nanti ada yg kata "alah tu citer lama".. :)

    ReplyDelete

komen anda begitu berharga~ ^__^