11 August 2009

Camping di Hutan Royal Belum -PART I


Salam..
Phew..
Da lame rasenyer x post entry...
da berhabuk-habuk da..
cian blog yaya nie..

Bz la ktekan..penat dol..this week so pack..last week pun same..
Hmm sbenanyer hati cm mls jer nk post entry...tp ader yg da bising..yaya xwt entry utk hutan belum ker..so yaya pon dgn gigihnyer wt la harini..walaupun nga pose2 ni..pnt tau..dah la kls literasi bhse kne kritik cow~cow~ heee...papepun tine je la..da na
me pon blajar kn..


n kalau nk tau ag yaya sbenanyer masih belum bersedia utk belajar n masih belum bersedia utk berPBS minggu dpn..dlm otak yaya sekarang ni hanya enol..sihat ker dy..sbb yaya ader mimpi buruk semalam..hmm hope xde pape la syg..ok2 back to da topic..

mase g hutan royal belum tu aktiviti kt sane not bad..ok2 jer..mencabar sgt tu hmm x sgt..coz water confident sume da wt..panjat gunung pun dah..tp mase panjat batu2 tu agak m
encabar gak sbb amat licin..n teramat licin..ok pada hari pertama aktiviti biase saje sbb hanya wt water confident n main renang2..cm anak katak..hehe..pape pun guide
kteorg sungguh sporting n okay..x de hangin2 n sbr jer prangai kegedikkkann kterorg..hahaha..

mlm tu plak aktiviti mendengar ceramah DR.K or Ustaz K..heheh..xpyh la yaya explain pjg2 why dr doctor then jd ustaz..biarlah rahsia k..

mlm tu gak ader taklimat utk aktiviti esok paginyer iaitu ke Perkampungan Orang Asli..pelbagai petua yg telah dipesan oleh guide supaya kteorang sume x melatah bile smpai disana..



bg yaya pergi ke kg orang asli merupakan sebuah pengalaman yg yaya xleh lupekan kerana pelbagai benda yg telah yaya pelajari..n keadaan disana sungguh kesian..yaya sempat la berborak dengan beberapa penduduk serta bermain bersama2 anak orang asli disana..

mereka sumeyer amat pemalu sehinggakan kami terpaksa mengumpan mereka ngan makanan or gule2 supaya mereka nk bercakap ngan kite..then apabila segala pertanyaan yg diajukan,
jawapan mereka sumeyer jujur..ok contohnye "pak,nape x pakai kasut nnti terpijak kaca?" jawapan org asli tu plak "kalo da nmpak ader kaca nape pijak..." hahahha..cm tulah..bg kite yg pemikiranya agak kemodenan ni jawapanyer spt memerli kite tetapi sebenarnya tidak..tidak sama sekali mereka sumenyer jujur..

hmm kalo taraf pendidikan di sana pula agak rendah lagi kerana yaya telah menjalankan beberapa ujian spt mengeja ,membaca,serta mengira tetapi hanya 2/10 yg berjaya melakukanya..itupun sumenyer memerlukan peneguhan seperti gule2 k..hehe kalo x tanak
jwb..amboi pandainyer..babab bru tau..hehe..
ok2 habis la cite pasal orang asli nie..

pnt la nk cite pasal tu jer..sebenarnya byk ag benda yg nk dicitekan ttpi masa yaya tidooo da tibe.mate da stim nie..heee..nntiiii kn la part 2 lak erk..sblum tu meh layan gambar2 di bawah..


No comments:

Post a Comment

komen anda begitu berharga~ ^__^